Ture

Svako ko živi ili je iz bilo kojeg razloga boravio u Innsbrucku i Tirolu, nije mogao a da ne bude impresioniran brojnim planinaskim vrhovima, padinama, dolinama, rijekama i rječicama, jezerima i svim drugim prirodnim ljepotama koji ovaj grad u srcu Alpa okružuje. Innsbruck je po mnogo čemu poseban.

U rijetko kojem gradu postoji mogućnost da iz jedne apsolutno urbane sredine, za samo nekoliko minuta se nađete na oštrom planinskom terenu sa nekoliko stotina metara razlike u nadmorskoj visini. Između ove dvije krajnosti postoji skoro beskonačan broj varijaniti, puteva i staza za rekreacioni vid planinarenja, pravljenje izleta ili obične šetnje kroz prirodu.

Alp-Inn je mala grupa čiji članovi dolaze mahom iz Bosne i Hercegovine, ove je pogodnosti iskoristila za upražnjavanje svog  hobija - rekreaciono planinarenje. Ljubav za rekreaciono planinarenje ili običnu šetnju po okolnim brdima, pa i penjanje na planinske vrhove, upražnjavana je individualno sve do proljeća 2009, kada je grupa napravila prvi zajednički izlet a nedugo nakon toga je grupi dato i konačno ime: Alp-Inn. U prvoj godini postojanja napravljeno je već nekoliko zajedničkih izleta, mahom u okolini Innsbrucka.

Alp-Inn je po svoj prilici prva organizovana grupa za rekreaciono planinarenje sa ex-Yu prostora i kao takva je preuzela ulogu ili zadatak da upozna i približi prirodne geografske ljepote okoline Innsbrucka osobama sa ex-YU govornog područja, kao i da uspostavi kontakte sa sličnim domaćim udruženjima i kroz svoje aktivnosti doprinese boljem obostranom razumijevanju.

Planinarenje sa Alp-Inn-om je moguće svakome ko na bilo koji način dijeli oduševljenje prirodnim ljepotama planina i prirode u okolini Innsbrucka i Tirola.